Panosta alkuun – opettele heti oikea swingtekniikka

Päivitetty: maalis 28


Viime vuonna tuli paljon uusia golfareita, joten pelaajien määrä kokonaisuudessa oli aiempia vuosia paljon suurempi. Ja varmaan tänä vuonna harrastajien määrä lisääntyy entisestään. On todella hienoa, että golfiin on imua, koska laji on erinomaista luontoliikuntaa ja hyvää kuntoilua, pelin sosiaalisuutta unohtamatta. Jotta pelaaminen olisi kuitenkin aidosti kivaa, motivoivaa ja palkitsevaa, pitäisi golfia osata teknisesti edes tyydyttävästi. Lisäksi olisi hyvä pystyä omatoimiseen ja lajitaitoja kehittävään harjoitteluun.


Green Card on vasta avain golfiin Green Cardin suorittamisen jälkeen pääsee toki kentille pelaamaan golfia, mutta silloin ollaan vasta aivan alkutaipaleella golfin harrastamisessa. Lyhyet pikakurssit antavat hyvän ”alkusysäyksen” golfin aloittamiseen, mutta se on kirjaimellisesti vasta alkupotku pelaamiseen ja harjoittelemiseen. Jos golftekniikan tuntemus ja osaaminen jäävät liian vähäisiksi, pelaaminen ei yleensä ole sujuvaa. Monelle golfharrastus voi tyssätä siihen, kun ei oikein osu kunnolla tai pallot lentävät minne sattuu.


Itseoppinut on usein käsiswingaaja ”Golfia oppii vain pelaamalla” ei pidä paikkaansa, jos tekniikan ydintoiminnat, perusteet ja periaatteet eivät ole kunnossa. Pelaamisen yhteydessä nimittäin moni pelaaja alkaa helposti kehittelemään omia erilaisia virityksiä saadakseen pallon lentämään ylös ja eteenpäin. Pelaaja ajautuu todella helposti monenlaisten ”kokeilujen suohon”. Jos tässä suossa rämpii pitempään, on selvää, että pelaajan keho, hermotukset, mielikuvat sekä tuntemukset harjoittavat kehoa väärään suuntaan. Tämä suorittaminen on useimmiten hyvin kaukana golfin teknisistä vaatimuksista, toistettavuudesta, vakaudesta, tarkkuudesta ja pituudesta – luonnollisuudesta puhumattakaan! Olisi siis tärkeää, että jokainen juuri alkeiskurssin käynyt jatkaisi opetuksessa jatkokursseilla ja tekisi oikeanlaista harjoittelua, jotta saisi vankemman teknisen pohjan pelaamiselle.

Käsiswing on epävakaa

Useimmat aikuispelaajat, joita olen valmentanut, ovat ajautuneet tai mukautuneet käsiswingiin. Swingiin, jossa voimantuotto ja mailanpään nopeus tuotetaan pääosin käsillä ja hartioilla. Pääasiana on vain, että osuu palloon ja että se lentää. Tämä käsiswing on hyvin yleinen pelaajien keskuudessa. Valitettavasti se on hyvin epävarma ja virheitä tuottava. Lentopituudet, osumapuhtaudet ja hajonnat vaihtelevat päiväkohtaisesti paljon. Tuloksenteon ja oman kehityksen kannalta käsiswing ei ole siis paras vaihtoehto golfiin, jossa lyöntien tarkkuus, swingin hallittavuus, toistettavuus ja lentopituudet ovat ratkaisevassa osassa. Lisäksi käsiswingin virheitä ja niiden syitä on myös vaikeampi omatoimisesti analysoida ja korjata. Helposti pelaaja ajautuu korjaamaan virheen toisella virheellä. Ja se tuottaa vain lisää ongelmia. Lisähuomioina vielä, että yllättävän moni klubipelaaja luulee, että käsiswing on ainut swing ja luulevat vain olevansa huonoja pelaajia, kun lyönti sinkoilee minne sattuu. Kannattaisi kuitenkin opetella käyttämään lyönnissä vartaloa pelkkien käsien sijan ja alkaisi kehittyä.

Golfin oikea lajitekniikka - Bodyswing


Monen vuoden valmennuskokemukseni perusteella uskallan väittää, että golfin pelaaminen on monin tavoin nautittavampaa, kun oppii alusta alkaen oikean swingitekniikan. Tämä lajitekniikka on ammattilaistenkin käyttämä body release-tekniikka eli bodyswing. Koko vartalolla suoritettu kokonaisuus on sujuva ja rennon tehokas, joka takaa parempia tuloksia. Bodyswingissä lyönti saadaan vakaammaksi, tehokkaammaksi ja toistettavammaksi, koska lyönnin voimantuotto lähtee pääosin vartalosta, maila vapautetaan osumaan ja käsivarret pysyvät vakiona ja ranteet vakaina. Näin pallon lentolait toimivat optimaalisemmin kaikilla mailoilla ja lyöntien onnistumisprosentti kasvaa. Tulee useammin puhtaampia osumia, lyönnit pitenevät ja ne ovat tarkempia.


Bodyswingin oppiminen on myös kaikkein nopein tie golfissa kehittymiseen. Ja aloittelijana on hyvä tietää, että väärin opittujen liikkeiden poisoppiminen on huomattavasti työläämpää kuin puhtaalta pöydältä aloittaminen. Kannattaa siis oikeasti panostaa alkuun, opetella tekniikkaa kursseilla tai yksityisvalmennuksessa, niin pääsee vähemmällä tuskalla. Näin onnistuu useammin ja tuloksetkin paranevat. Vartalolla tehty swing kestää paremmin myös henkistä painetta ja pelitilanteen tuomaa stressiä. Pelaaminen bodyswingillä pitää pelin tasaisempana ja se tekee pelaamisesta mukavampaa. Golfista tulee oikeasti kivaa!


PGA Pro Turkka Stenlund


www.bodyswing.fi


Osta Opi Bodyswing-kirja, joka antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän Bodyswingin.


Lue lisää:

Bodyswingin ja käsiwingin erot

Bodyswingtekniikan edut ja hyödyt

Panosta alkuun kurssit (1 ja 2) Mega Rangella, tule mukaan!

Smartgolfin lisäetu Panosta alkuun-kurssilaisille:

Srixon tuotepaketti 99 € (norm. 170 €)

Sisältö: pipo, lippis, all weather hanska 3 kpl ja soft feel pallot 3 tusinaa

653 katselukertaa0 kommenttia