top of page
Turkka Stenlund

Pääsyy, miksi swing menee sekaisin!

Päivitetty: 15. kesäk.

Käyn aina silloin tällöin kotini lähistöllä sijaitsevalla Ruukin upealla golfkentällä, johon tutustuin ensimmäisen kerran jo vuonna -90. Ruukin kentältä löytyy aina loistavassa kunnossa oleva ruohorange, jossa saa hyvän tuntuman pelilyönteihin. Sellaisia olisi hyvä olla joka kentällä. Ruukissa on myös toinen upea asia. En koskaan unohda sitä maukasta pyttipannua, jonka silloin aikoinaan söin.  


Yksinkertaisempi swing aikuisille


Tänään siellä harjoitellessa, ja samalla seuratessani muutaman muunkin pelaajan harjoittelua, muistin, miksi lähdin aikoinaan valmentamaan Bodyswing-tekniikkaa nimenomaan selvästi aikuisina golfin aloittaneille. Sellaisille pelaajille, joiden lähtökohdat eivät ole niin ”liikunnallisia”, ja  joilla ei ole aikaa tai voimia harjoitella swingiä ihan joka päivä.


Halusin tarjota pelaajille valmennusta, jossa opetetaan sellaisia asioita ja elementtejä, jotka poistavat ne toiminnot, jotka aiheuttavat swingin sekoamisen, alituisen hakemisen, säätämisen ja huonot osumat. Ja tietty  myös näistä aiheutuneen tuskastumisen ja pahan mielen. Halusin myös yksinkertaistaa swingin oppimista.



Aloin siis valmentamaan asioita ja elementtejä, jotka eivät sekoita lyöntiä, vaan poistavat sekoamisen perimmäisen juurisyyn ja tekevät swingistä huomattavasti vakaamman, toistettavamman, tarkemman ja tehokkaamman!


Nippelisäädöt eivät yleensä toimi


Swingin sekoamiseen ja huonoihin osumiin, toppereihin, duffeihin, slaissiin, hookiin jne. haetaan usein mitä ihmeellisimpiä yksittäisiä syitä ja selityksiä. Milloin se johtuu gripistä, milloin nousevasta päästä, milloin koukkuun menevistä ranteista ja käsivarsista - milloin siis mistäkin.


Yksittäisten kohtien, kuten käsien ja ranteiden koukistumiset, pään nouseminen, sormien liiallinen puristaminen, olkapäiden nouseminen, painon jääminen taakse, niiaaminen jne. ovat VAIN seurauksia, joiden taustalla on lähes poikkeuksetta kaikkien ongelmien äiti eli käsilyönnin periaate. Tapa, jossa mailaan yritetään saada vauhtia käsivarsilla. Lisäksi yritetään vielä  osua sillä mailalla palloon niin, että pallo lentää ylöspäin. 



Käsilyönti on epävakaa


On aikamoista arpapeliä, kehtaisinko sanoa tuuria, että vauhdikkailla käsivarsilla voisi osua mailan keskelle, sweet spottiin. Että maila tulisi oikealta radalta ja oikeasta tulokulmasta, olisi oikeassa asennossa osumahetkellä ja että saatto menisi sinne minne pitäisi. 



Vauhdikkaat käsivarret tahtovat mennä yleensä väkisinkin koukkuun, jolloin ne vetävät samalla helposti pään ja hartiat ylöspäin, jolloin tapahtuu usein myös vastaliike vartalolla, paino jää taakse, mitä ei saisi tulla. Lisäksi moni puristaa sormia, ettei maila lentäisi käsistä. Saa siis kyllä olla erittäin paljon toistoja tehnyt taituri,  jos niitä oikein hyviä lyöntejä tulee enemmän kuin yksi kymmenestä. 


Nykyisin tehdään myös erilaisia analyysejä, käydään trackman-tunneilla ja mailafittauksissa, mutta oikeastaan mikään ei kauheasti muutu, mikäli sitä perimmäistä isoa juurisyytä ei muuta tai poista lopullisesti eli käsillä lyömistä. Swingin sekoaminen on muuten aina joka väylällä odottamassa.


Alla olevasta videosta näet, mitä käsilyönnillä tarkoitetaan, mitä ongelmia se tuottaa, ja miten se eroaa vartaloswingistä:




Bodyswing on vakaan, tarkan ja tehokkaan swingin perusta, ikiaikainen lajitekniikka, eikä mikään erillinen temppu, "salaisuus" tai trendi


Vakaa, tarkka ja toistettava swing lähtee vartalosta!


Käsivarsilla ei saa lyödä. Ei antaa vauhtia mailalle, vaan ne pidetään ylävartalossa kiinni osumaan asti. .


Eli käsivarret kulkevat osumaan asti samalla nopeudella kuin mitä vartalon kiertonopeus on. Käsivarret heilahtavat irti vartalosta vasta osuman jälkeen.


Voima ja vauhti mailaan tulee oikein toimivasta, ja itsekseen vapautuvasta ja laukeavasta ranne-kyynärkulmasta (kulmakiihtyvyys) ja ennen osumaa kertyvästä ylävartalosta ja alavartalosta. (kehänopeus)  




Mikäli swing aiotaan saada sellaiseksi, että sen kautta osuu palloon kohtuullisen tarkasti, toistettavasti ja vakaasti. Niin, että pallo lentää suoraan ja tarvittavan pitkälle, ei ole oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin päästä eroon tavasta lyödä käsillä mailaa ja opetella Bodyswingin keskeisimmät elementit ja sen perusperiaate, vartalojohtoisuus ja vartalonkierron kautta käsiin ja mailaan välittyvä voimantuotto.




Kun oivallat tämän ja alat käyttämään rohkeasti vartaloa voimantuottajana ja ranne-kyynärkulmia mailan vauhdittajana, niin kehityt ja alat nauttimaan golfista enemmän. Ja jos olet hiljattain aloittanut golfin, opettele pian Bodyswing, ettet edes ala lyömään käsillä, sillä poisoppiminen on aina vaikeampaa kuin heti oikean tekniikan opettelu.



Alla olevista videoista näet tärkeimmät harjoitteet, jolla pääset käsillä lyömisestä eroon:

(huomaa että videoilla olevat harjoitteet ovat vain kehittelyjä kohti kokonaissuoritusta, joten niissä on ylikorostettu tai painotettu tiettyjä kohtia, tai niistä on jätetty pois joitain käytännön opetuksessa tulevia yksityiskohtia, eivätkä ne näin ole vielä "täydellisen" swingin mukaisia kopioita.





Kesäisin terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, PO, GVT




Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page