top of page
proturkka

Kun haluat oppia oikean bodyswing-tekniikan, katso tämä!

Päivitetty: 2. jouluk.

On monia urheilulajeja, joissa on tärkeää oppia uutta tekniikka kohta kerrallaan ja askel askeleelta.  Uskallan väittää, että oikealla periaatteella ja tekniikalla toimiva  golfswing kuuluu tähän ryhmään. 



Alkuun muutama sana tästä ”askel askeleelta” -periaatteesta.   Toimiva swing perustuu olennaisesti liikesarjaan, jossa kehon-  ja sen osien sekä mailan on liikuttava  tietyssä järjestyksessä, liikeradalla, rytmissä ja ajoituksessa, jotta  toimiva kokonaisuus saavutettaisiin.

Vartalon toiminta on keskus, joka  määrittää ja mahdollistaa, tuleeko lyönnistä tarkka, toistettava ja tehokas.  Eli, jos keho  ei toimi oikein, mikään muukaan ei voi  toimia kuten sen pitäisi. 


Miksi Bodyswing- tekniikan oppiminen vaatii vaiheittaisen ja  ohjelmoidun kehitysprosessin? 


Kokemukseni mukaan keho, joka on koko toiminnan "perusta", on joko motoriikaltaan, tai liikkuvuudeltaan liian ”heikossa hapessa”,  tai pelaaja käyttää sitä väärin, tai kehon toimintaa ei ole yksinkertaisesti  opetettu kunnolla ensimmäisillä oppitunneilla, ja pelaaja on ajautunut paljon virheellisiä toimintoja aiheuttaneeseen käsilyöntiin, joten  useimmissa tapauksissa oikean tekniikan  oppiminen edellyttää askel askeleelta etenevää kehitysohjelmaa



Kehitysprosessi sisältää yleensä useita erilaisia harjoitteita, jotka valmistavat pelaajaa teknisesti oikeaan kokonaissuoritukseen. Harjoitteiden tarkoituksena on myös kehittää  oppimisen ja suorituskyvyn kannalta välttämättömiä motorisia taitoja, kehonhallintaa ja liikkuvuutta.  Siksi harjoitteet ovat usein "liioiteltuja", ja usein niissä korostetaan, tai painotetaan joitain suorituksen tärkeimpiä ja keskeisimpiä yksityiskohtia. Kehittymiseen liittyviä harjoitteita voidaan myös varioida  pelaajan kykyjen ja perustason mukaan. 


Katso täältä harjoitteet: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Liikkeiden, liikeratojen, asentojen ja asemien lisäksi kehitysharjoitteiden tärkeä tehtävä on, että niiden opettelu luo intensiteettiä ja laadukkuutta tiettyjen keskeisten kohtien tai osa- alueiden harjoitteluun, parantaa keskittymistä kehon ja sen osien toimintoihin ja opettaa siten harjoitteluun ja oppimiseen tarvittavaa kehon tuntemusta. 


Harjoitteiden järjestys ja opettelun metodi keskiössä


Oppimisen ja kehittymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää missä järjestyksessä ja millaisella metodilla harjoitteet tehdään.

Kehittämässäni bodyswing- opetusmetodissa harjoitteissa ja niiden harjoittelussa on alkuvaiheessa tarkkaan määritetty ja ohjelmoitu järjestys, rytmitys ja painotus, joka tietysti elää pelaajan kehittymisen mukaan, ja sitä voidaan myös muuttaa eri lähtö- taitotason omaavien  oppilaiden kohdalla.   Kehittelyyn ja harjoitteiden opetteluun liittyy aina perusperiaate;  pienestä isoon, yksinkertaisesta monimutkaiseen ja hitaasta nopeaan. 


Kehittely ja siihen liittyvät elementit on tarkoitettu pelaajille, jotka ovat aloittaneet golfin pelaamisen aikuisiällä

Tiedämme, että kun on kyse uuden oppimisesta, pelaajat ovat usein hyvin erilaisia keskenään. Jotkut, monia eri urheilulajeja harrastaneet nuoret saattavat oppia hyvän swingin yksinkertaisesti jäljittelemällä hyvää mallia. 


Todellisuudessa taitaa kuitenkin käydä niin, että useimmat harrastajat aloittavat ensin pelaamisen kentällä, sen sijaan, että keskittyisivät rangella tekniikan kehittämiseen, ja tämä johtaa hyvin helposti liikkeisiin, liikeratoihin asentoihin ja periaatteisiin, jotka ovat pikemminkin vastoin oikeaa tekniikkaa. 



Jotta siis  opittaisiin uutta tekniikkaa, joudutaan aina  muutosprosessiin, jossa muun muassa vanhaa joudutaan enemmän tai vähemmän syrjäyttämään uuden tieltä. Joudutaan myös kehittämään,  tai ainakin herättelemään kehonhallintaa, motoriikkaa, tasapainoa, liikkuvuutta, keskittymiskykyä ja löytämään uusia lihaksia.


Tämä prosessi vaatii aina kehittelyn, erilaisia harjoitteita, opettelun metodin  ja systemaattista harjoittelun ohjelmointia.   Erityisesti hieman iäkkäämmille pelaajille, jotka ovat aloittaneet golfin aikuisiällä. 


Vaikka tämä prosessi voi kuulostaa monimutkaiselta ja aikaa vievältä niin tosiasiassa se helpottaa ja nopeuttaa  uuden oppimista ja ennen kaikkea se mahdollistaa monia  pelaajia  oppimaan oikeaa tekniikkaa. Yleensä 3- 6 kerran valmennus riittää siihen, että pystyt sen jälkeen omatoimisesti kehittämään ja harjoittelemaan tekniikkaa paremmaksi ja pysyvämmäksi.


Kädestä pitäen avustaminen ja mallista oppiminen 


Koska monille harrastajille kehittelyt, erilaiset harjoitukset, liikkeisiin keskittyminen ja muun muassa suorituksen pilkkominen pienempiin osiin eri harjoitteiden muodossa vaikuttaisi olevan varsin vierasta  toimintaa, opetuksessa käytetään runsaasti käsin avustamista ja videointeja, jotta oppilas  oppisi miten  harjoitteet tehdään, tuntisi miltä oikea liike tuntuu ja miten se eroaa mahdollisista vanhasta väärästä toiminnasta. Toki kehitysharjoitteita opitaan edelleen myös matkimalla opettajan näyttöjä 




Jatkoharjoittelu, sisäistäminen ja lihasmuistiin ajaminen 


Kun kehittelyt ja tärkeimmät harjoitteet on opittu ja tekniikka on saatu harjoituksissa toimimaan, alkaa varsinainen työmaa.  Toiminnan sisäistäminen ja hienosäätäminen, tarkkuuden, toistettavuuden ja tehokkuuden parantaminen. Lihasmuistiin ajaminen ja tekniikan  vieminen peliin.  Tämä prosessi ei pääty koskaan, mutta se ei tietenkään tarkoita, etteikö tekniikan haltuun ottamisesta olisi ollut hyötyä. 


Päätelmä 


Kymmenien vuosien kokemuksen, tuhansien oppilaiden, monien opetusmenetelmien sekä erilaisten kokeilujen jälkeen tähän mennessä  parhaat oppimistulokset on saavutettu bodyswing- opetusmetodin,  kehittelyn ja siihen liittyvien elementtien kautta. 


Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Katso: Bodyswing- harjoitteet:  https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Katso: Klinikat, kurssit ja yksityisopetus: https://www.bodyswing.fi/shop


226 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page