top of page
  • proturkka

Millainen tekniikkavalmennus edistää pelilyönnin onnistumista?

Päivitetty: 30. tammik.

Jokainen pelaaja varmasti tunnistaa sen ”ihanan” tunteen, kun seisot ensimmäisellä tiiauspaikalla ja monet  pelaajat katsovat sinua takanasi olevan klubitalon terassilla. Tai kun  pallo makaa hieman huonosti noin 60 metrin päässä lipusta, ja edessäsi on järvi, joka ulottuu viheriön etupuolelle asti.
On hyvin inhimillistä, että pelkäämme virheitä, huonoja osumia ja epäonnistumisia. Kuka nyt haluasi nolata itsensä  kaikkien silmissä ja lyödä pallosta ohi, tai topata, tai lyödä maahan ennen palloa, tai edessä olevaan lampeen.


Tiedostamme varmasti mitä paineet ja pelot ja niiden kautta vääriin asioihin keskittyminen ja liiallinen tekniikan miettiminen tekevät keholle ja koko swingin toiminnalle.  Vaikka yrittäisitkin välttää lammikkoa, lyödä palloa hyvin ja tehdä teknisesti oikeanlaisen swingin, lopputulos on usein varsin erilainen. Svingi ei mennytkään niin kuin toivoit. 


Olen pitänyt ns. pelivalmennusta useita vuosia eri kansallisilla ja ulkomaan golfkentillä, ja voin kertoa, että teknisesti erittäin hyvänkin pelaajan svingi muuttuu paljon, kun verrataan harjoituksissa tehtyä svingiä pelissä tehtyyn svingiin. Eivätkä muutokset useinkaan ole parempaan suuntaan.   

Mistä nämä suuret erot harjoituksissa tehdyn swingin ja pelissä tehdyn swingin välillä voisivat johtua? Liittyykö se tekniikan liialliseen miettimiseen, huonon osuman pelkoon, liialliseen keskittymiseen osumaan ja palloon, vai siitä, että on tietoinen lammesta, tai metsästä ja ennakoi mielessään ongelmia? Tai siitä, kun pelissä on käytössä vain yksi pallo?


Vai onko harjoituksissa ja oppitunneilla opetettu miettimään liikaa joitain irrallisia, "ulkokehällä" olevia asioita jotka estävät, tai vaikeuttavat koko swingin pääytimen, kierry vartalolla osumaan ja pidä käsivarret kiinni vartalossa, toiminnan?  


_________________________________________________________________________________


Swingin toimimattomuuteen vaikuttavat myös liika keskittyminen  osumaan ja palloon, ja pelko  huonosta osumasta, ja pallon ylöspäin lennon varmistelu. (ei luoteta siihen, että mailan nostokulma hoitaa pallon kimpoamisen lentoon)


Tai jonkin sellaisen yksittäisen yksityiskohdan miettiminen joka häiritsee, tai jopa estää kehon liikeketjun toiminnan. Esim. jos ajattelen miten vasen ranne menee taakse viennissä ja meneekö se oikein, tai onko vasen ranne suorana osumassa, estää se oikean toiminnan tapahtumisen.


Tästä seuraa lähes poikkeuksetta käsillä lyöminen, jännittäminen, puristaminen ja seurauksena huono, tai puutteellinen kehon toiminta ja kehon ”jäätyminen”, joka ei mahdollista rentoa, vauhdikasta ja rohkeaa eteenpäin pelaamista. 
————————————————————————————————————————- 

 Voiko swingin  tekninen harjoittelu ja opettelu olla sellaista, että  sillä voitaisiin vaikuttaa hyvän swingin toteutumiseen myös pelissä?  


Voidaanko mielikuvia, ajattelua, tiettyjä harjoitteita ja ennen lyöntiä tehtäviä rutiineja käyttäen poistaa liiallinen osuman varmistelu, ylikeskittyminen palloon ja osumaan, sekä tekniikan yksityiskohtien liiallinen miettiminen?  --- Vaikka samalla opettelisimme uusia asioita, toimintoja ja muuttaisimme tekniikkamme paremmaksi? 


Voimmeko saada itsemme sellaiseen tilaan, tai "mielenmaisemaan" jossa  jo tekniikan harjoituksissa valmistaisimme itseämme pelissä tehtäviin lyönteihin? 

Myönnän, että tämä ei ihan helppoa. Tekniikan harjoittelussa tulee väkisinkin paljon tekniikan yksityiskohtiin liittyviä korjaus, säätö, tai uuden oppimisen ohjeita, mielikuvia ja muutakin mietittävää,  ja samalla pitäisi yrittää parhaansa mukaan osua palloon. 


Omissa valmennuksessa olen ratkaissut tämän harjoitteilla ja niihin integroidulla opetusmenetelmällä. Siten, että tekniikan korjausten, säätöjen ja parannusten ohessa toteutetaan aina rohkeaa eteenpäin pelaamisen ja kokonaisuuden ytimen ideaa, siis keskitymme läpilyöntiin, saattoon,  kehon eteenpäin kiertoon, painonsiirtokiertoon  ja loppuun asti vietyyn swingiin.


Näin ajatus saadaan  suunnattua eteenpäin kulkevaan liikkeeseen ja edessä olevaan tavoitteeseen, eikä palloon, ei osumaan, eikä mihinkään epäolennaiseen "pikkulillukkaan"

Tällä tavoin toimien vartaloswing on saatu toimimaan hyvin, tai jopa erinomaisesti myös pelin paineissa. 


Loppuun on pakko kertoa vanha esimerkki läpilyönnin ja saaton merkityksestä: 


Olet luultavasti nähnyt karatekan murskaavan poikki monia päällekkäin olevia tiiliä. Keskittyykö hän siihen, miten osua  ylimpään tiileen, vai siihen, saavuttaako hän kaikkien tiilien alla olevan pisteen? 


Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.

Comments


bottom of page