Mitä ja miten talvella harjoitella, jotta oppisi paremman swingtekniikan?
Päivitetty: 29. huhtik.
Tämä kysymys on todella aiheellinen etenkin nyt kun sähkön ja polttoaineiden hintakehitys tulee nostamaan arjen lisäksi harrastusten kustannuksia. Talvella harjoittelu voi tulla kalliiksi, joten on selvää että rahalle ja sille varatulle ajalle on saatava hyötyä ja todellista vastinetta.
Ympärivuotinen golfin harjoittelu on Suomen olosuhteissa vähintäänkin haastavaa. Millä keinoin sitä voi aidosti perustella hyödylliseksi myös klubipelaajan kannalta?
Miksi kannattaa harjoitella talvella kun pallon lentorataa ei kokonaisuudessaan voi nähdä, kun pallo makaa ruohon sijaan kovalla matolla ja toimintaan on muutenkin vaikea saada niitä tärkeitä elämysten makuja. Lisäksi pohdittavana on mahdolliset takuut harjoittelun todellisista hyödyistä. Moni miettii nyt, onko koko talviharjoittelussa ylipäätään mitään mieltä.

Onko lyöntiarvojen ja lyöntipituuden seuraaminen swingtekniikkaa kehittävää?
Sanoisin, että simulaattorissa on kiva pelata kavereiden kanssa kun samalla näkee oman lyönnin kannalta tärkeimpiä arvojakin. Onko lyöntipituuden ja mailanpään nopeuden seuraaminen kuitenkaan tulevan kauden pelaamista ja lyöntitekniikkaa kehittävää? Siitä voidaan olla montaa mieltä, näkökulmasta riippuen. Oman tietämykseni ja kokemukseni perusteella simulaattoreissa pelaaminen saattaa jopa vaikeuttaa tekniikan kehitystä ja oppimista.
Lyöntianalysaattorit (erityisesti Trackman) ovat saavuttaneet viime vuosina suuren suosion harjoittelun apuvälineinä ja tärkeinä motivaattoreina. Laite onkin oikein käytettynä ja tulkittuna oiva väline tekniikkaharjoittelun tehostamiseen ja säätämiseen, kun perustekniikka (vartalojohtoinen bodyswing) on jo hyvällä. tai erinomaisella tasolla.

Itse pidän jonkinasteisena ongelmana kuitenkin sitä, että sen avulla on pelaajan melko haastavaa oppia ja parantaa perimmäisiä kehityskohteita, kuten esim. vartalon oikeaoppista toimintaa.
Kun halutaan oppia parempi swing, pitää keskittyä kehon toimintaan ja poisoppia vanhoja tekemisiä
Monien arvojen ja muuttujien viidakossa saattaa lipsahtaa helposti erilaisten kikkailujen, yliyrittämisen, jännittämisen ja "mielen sekamelskan" suohon, varsinkin jos pelaajan swingin vartalojohtoinen perusta, voimantuoton periaate ei ole vielä hallinnassa.
Tähän on hyvä todeta, että olen itsekin valmentanut pitkään juuri Trackmania apuna käyttäen, mutta kokemukseni mukaan siitä saa todellista hyötyä vasta silloin kun pelaaja jo hallitsee kohtuullisen hyvin Bodyswing-tekniikan perusperiaatteen, oikean ja oikea-aikaisen vartalon toiminnan.
Bodyswingin varsinainen toimintaidea on hämärän peitossa
Kokemukseeni perustuen moni kuvittelee osaavansa body release, bodyswing-tekniikan. Valitettavasti valmentajan näkökulmasta asia on usein ihan toisenlainen. Olen valmentanut ja videoinut tuhansia eri tasoisia aikuispelaajia, joista vain harva on osannut tekniikan käytännössä edes kohtuullisesti- ja oppinut sitä ilman ohjaavaa harjoittelua. Teoriassa moni on kyllä ollut tietoinen tekniikan ydinkohdista, mutta ikävä kyllä teorian ja yksityiskohtien tietäminen ei riitä.
Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta harjoittelu olisi varmuudella hyödyllistä ja kehittävää?
Juttelin yhtenä aamuna kuntosalilla hyvän ystäväni kanssa valmennuksen nykytrendeistä. Ystäväni on hiihdon pitkäaikainen ammattivalmentaja. Myös tässä äärimmäisessä kestävyyslajissa digitaalisuus erilaisine analyyseineen, tieteeseen perustuva valmennus ja monet nykypäivän mestarien pienet nyanssit ovat saaneet viime vuosina ison jalansijan valmennuksessa. Valmennuksen näkökulmasta hiihto kuulostaa tänä päivänä hyvin monimutkaiselta, jopa sellaiselta, että statistiikat ja erilaisten arvojen seuraamiset ovat vieneet keskittymisen itse tärkeimmästä, kehon toiminnan ja kuuntelun merkityksestä.
Onhan se toki mukavaa, että nykypäivän apuvälineet luovat harjoitteluun ja suorituksiin mielenkiintoa, motivaatiota ja välillä jännitystäkin, pohjatyön merkitystä ei kuitenkaan koskaan pitäisi unohtaa.
Jos siis haluaa ihan oikeasti kehittyä ja saada käytetylle ajalle ja rahalle vastinetta, on panostettava parempaan kehon toimintaan
Tutustu harjoitevideoihin
Turkka Stenlund
Bodyswing Golf Academy
Perustaja, pääopettaja
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa. Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV

Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.
Tutustu myös muihin blogeihin
Katso talven 2023 Bodyswingkurssit ja ilmoittaudu mukaan!