Rangella osaan, mutta pelissä en?
- Turkka Stenlund
- 20.6.2021
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 3 päivää sitten

Mikään ei ole yhtä ärsyttävää kuin kyvyttömyys hyödyntää taitojaan pelitilanteissa. Tämä on varsin yleinen kokemus golfareille – joillekin toistuvasti, toisille silloin tällöin. Asiasta on kirjoitettu paljon, ja se on ollut puheena lukuisissa tilaisuuksissa ja medioissa. Koska aihe on niin merkittävä, tässä vinkkejä, joiden avulla tilannetta voisi hallita paremmin.
Miten treenaat?
Aluksi muutama peruskysymys: Oletko treenannut rangella riittävän ”paineistetusti”, tavoitteellisesti, päämääräorientoituneesti ja tuloksiin keskittyen? Oletko harjoitellut pelinomaisesti vai painottanut teknistä toistoharjoittelua, keskittyen paljon joidenkin yksittäisten yksityiskohtien harjoitteluun? Tai onko vaan niin, että kun ”lappu” laitetaan rintaan ensimmäisellä tiillä, jännitys, epäonnistumisen pelko tai varman päälle pelaaminen muuttaa tekemisen aivan erilaiseksi?
Monille pelaajille käy näin: kun jännittää tai pelkää, silloin yrittää päästä tilanteesta mahdollisimman nopeasti pois. Ikään kuin nopeus toisi rentoutta, helpotusta suoritukseen, ettei vaan ehtisi miettiä ikäviä asioita tai epäonnistumista. Joskus nopeus voi tietysti olla hyväksi. Ettei mieti liikaa, pohdi liian monia pieniä yksityiskohtia, ohjaa swingiään ajatuksilla tai keskitä ajatuksiaan epäolennaiseen. Ja siihen, katsooko kukaan tai kuka katsoo.

Miten ihmeessä saa sen draivin tai pitchin lentämään lähes yhtä hienosti kuin opettajan opastuksella oppitunnilla? Tai harjoituskentällä. Olisiko niin, että kentällä tulisi nimenomaan keskittyä oikeisiin liikkeisiin? Tempoon ja rytmiin? Rentouteen ja tietynlaiseen rohkeuteen? Ei niinkään osumaan, yksittäiseen kohtaan tekniikassa, tulokseen tai tavoitteeseen? Pitääkö käyttää hyväksi mielikuvia onnistuneesta suorituksesta?
Eli keskittymään pallon lentoon, sen kohti maalia kulkemiseen. Antaa lihasmuistin hoitaa, ole rento, ole rohkea, käytä avainsanoja ja tee hyväksi koettuja rutiineja, jotka tuovat itseluottamusta. Pelaa peliä, älä mieti tekniikkaa!
Kun on opiskeltu uusi tekniikka, vaikkapa bodyswing, vie sen omaksuminen oman aikansa. Se ei tapahdu silmänräpäyksessä. Ensin tekniikka omaksutaan harjoituskentällä, paineettomassa tilanteessa, kokeilemalla useilla palloilla ja keskittymällä suoritukseen. Sen jälkeen tekniikkaa aletaan siirtämään pelilyönteihin pelikentällä.
Tätä prosessia kannattaa tehdä samoin periaattein kuin harjoitellessa: keskittymällä liikkeeseen, kehon toimintaan, tempoon, rytmiin ja läpivientiin. Rohkeasti, mutta rennosti. On hyödyllistä keskittyä enemmän isoihin kokonaisuuksiin. Niihin asioihin, joihin harjoituksissa keskityttiin, ei niinkään tuloksen saavuttamiseen tai osumaan. Ei täysillä, vaan kontrolloidusti, suorituksen hallintaan keskittyen eli keräten pikku hiljaa niitä hyviä lyöntejä. On hyvin yleistä, että harjoittelussa omaksutun taidon soveltaminen itse pelissä on vaikeaa monille pelaajille. Usein kuvitellaan, että harjoituskentällä osatut lyönnit siirtyvät vaivatta peliin, mutta näin ei todellisuudessa tapahdu. Pienikin paine laukaisee vanhan lihasmuistin. Epämiellyttävät kokemukset ja pelot aktivoivat vanhan, ”tutun ja turvallisen” selkäytimessä piilevän automaation ja pelityylin.

Kohti varmempia swingejä ja parempaa pelaamista
Kun harjoittelukentällä opittua metodia aletaan soveltaa enemmän pelinomaisiksi lyönneiksi, alkaa hyviä tuloksia syntyä myös pelissä. Tulee itseluottamusta, uskallusta ja enemmän onnistumisia. Pikkuhiljaa päästään tilanteeseen, jossa voidaan alkaa pelaamaan keskittyneemmin ja menestyksekkäämmin itse peliä. Tekniikka kestää tarkatkin tavoitteelliset yritykset ja strategiat.
Kokeile vaikkapa tätä: katso hidastettua videota suosikkipelaajastasi tai omasta parhaasta swingistäsi ja paina mielikuva todella kirkkaaksi mieleesi. Kun olet pelitilanteessa, tee mielikuvan perusteella 1–3 harjoituslyöntiä ja suorita sitten pelilyönti 5–7 sekunnin sisällä. Tai muistele, mitkä asiat harjoituksissa toivat parhaat suoritukset, oliko se "näe osuma", "satasen seteli", "napa taivaaseen" tai jokin muu? Löydä siis omat rutiinisi ja avainsanasi, sillä alitajunta nauttii niistä ja voit olla rennommin itsevarmempi.
UUSI! Pelivalmenus:https://www.bodyswing.fi/product-page/pelivalmennus-kurk-golfissa Tule mukaan!
PS. Turkka on tehnyt pelivalmennusta yli 10 vuoden ajan Espanjassa, Portugalissa ja Kreikassa. Tulevana kesänä sitä tehdään Kurk Golfissa.
Terveisin,
Turkka Stenlund

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Katso kaikki Bodyswing- harjoitteet: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet
Comments