Minulla on kursseilla tapana pitää ennen käytännön harjoituksia lyhyt tietoisku ja käytännön demonstraatio bodyswingin periaatteesta ja tekniikan ydinkohdista. Kerron myös, miksi mitäkin osa-aluetta pitää harjoitella, jotta suorituksesta tulisi mahdollisimman hyvä ja toimiva. Tehostaakseni valmennettavieni ymmärrystä esitän myös lyhyesti yleisimmät käsillä lyönnistä aiheutuvat ongelmat.
Opittavat asiat ja toiminnat esitän siis käytännön mallinäyttöinä kielikuvilla höystettyinä, en "paperilla".
Voin vilpittömästi sanoa, että lähes kaikki kursseilleni osallistuvat pitävät tätä osuutta kurssista hyvin tärkeänä, jotkut jopa tärkeimpänä. Heille on ollut tärkeää nähdä ihan livenä, millainen Bodyswing, golfin varsinainen lajitekniikka oikein on kokonaisuutena. Samoin myös se, mitkä osiot ja toiminnot siihen kiinteästi liittyvät.
Jokainen haluaa myös kuulla, mitä kaikkea harjoittelussa on hyvä tehdä, jotta swingistä tulisi tarkka, tehokas ja toistettava. Sellainen, joka sopii oman kehon liikkuvuuteen ja sujuvaan pelaamiseen.
”Olisin halunnut nähdä ja kuulla tämän jo Green Card-kurssilla”
On tietenkin mukava kuulla valmennettavien toteamuksia siitä, miten ymmärrettävältä, selkeältä ja helpolta Bodyswing-tekniikka näyttää ja miksi ihmeessä näitä juttuja ei käyty näin heti alussa Green Card-kurssilla?
Omasta mielestäni urheilun ja liikkeen opetukseen että oppimisen pedagogiikkaan tämänkaltainen aloituksen tietoisku kuuluu automaattisesti. Tämä teksti ei kuitenkaan varsinaisesti käsittele Bodyswingin helppoutta tai sitä, onko aiemmissa opetustilanteissa asiat esitetty selkeästi ja ymmärrettävästi. Keskityn tässä kirjoituksessani ihan muuhun.
Käsiteltävänä on haastavampi asiakokonaisuus:
- Miten tekniikkaa oikeastaan opitaan? - Miten mukaudutaan uusiin toimintamalleihin? - Miten "poisopimme" mahdollisesti jo lihasmuistissa olevista, oikean tekniikan oppimista haittaavista vanhoista liikemalleista ja mielikuvista? - Miten muutos parempaan on mahdollista tehdä?
Tekniikan oppiminen ja muuttaminen vaatii harjoitteiden opettelua, oivaltamiseen liittyviä mielikuvia, ja kielikuvia, sekä runsaasti kädestä pitäen avustamisia ja videointeja
Kokonaissuorituksen onnistuessakin vielä lisää toistoja, harjoitteiden harjoittelua ennen kuin uusi liikerata automatisoituu toistettavaksi pelilyönniksi. Muutos ei suinkaan aina ole helppoa, ellei kyse ole ihan pienestä oivalluksesta ja muutoksen osasta.
Kaiken harjoittelun lähtökohtana on oltava tietoisuus siitä, mitä tarkalleen on opittava ja miksi.
Kaiken harjoittelun lähtökohtana on oltava tietoisuus siitä, mitä tarkalleen on opittava ja miksi. On ymmärrettävä ne tekniikan osa- alueet ja kehityskohteet, joita on harjoiteltava ja joihin täytyy myös ajatuksissaan keskittyä. Katso mikä on Bodyswing-tekniikan pääydin ja toiminnan periaate: https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin
Monien mielestä olisi myös lähtökohtaisesti hyvä tiedostaa omat puutteensa ja virheelliset tekemisensä. Itse en ole aivan vakuuttunut tästä, mielestäni on tärkeämpää keskittyä uuden oppimiseen määrätietoiseen harjoitteluun tavoitteen saavuttamiseksi.
Aikuisiällä uuden oppiminen, vanhojen liikemallien muuttaminen ja koko kehon toiminnan parantaminen kehittyy lähes aina osa-alueittain. Missään tapauksessa ei ole tarkoituksenmukaista yrittää muuttaa kaikkea samalla kertaa.
Vaikka Bodyswingin tekniikka näyttää kohtuullisen helpolta ja rennolta, vaatii se pelaajalta liikkuvuutta, motorisia taitoja, kehonhallintaa ja koordinaatiokykyä, sekä selkeän mielikuvan swingin periaatteesta. On siis oltava kohtuulliset lähtökohdat, jotta voi oppia tekniikkaa.
Tämä seikka ikävä kyllä usein unohtuu pelaajalta ja se onkin koko prosessin vaikein ja joillekin myös raskain osuus. Mutta kuten urheilussa yleensäkin, pitää olla uskoa onnistumisiin ja tehdä töitä unelmien eteen. Kun pohjaa vahvistaa, on sen päälle helpompi rakentaa.
Norsua ei pidä syödä kokonaisena.
Kuten jo aiemmassa blogitekstissäni totesin, norsua ei pidä syödä kokonaisena. Kun harjoittelu jaetaan selkeisiin osa-alueisiin, uuden oppiminen nopeutuu ja edistyminen kohti kokonaisuutta vahvistuu. Kun vielä osa-alueisiin tehtävät harjoitteet tehdään huolellisesti ja hyvällä keskittymisellä, palvelevat ne tekniikan kehittymisen lisäksi myös liikkuvuutta ja kehonhallintaa. Samalla "pyyhitään vanha virhe" pois lihasmuistista.
Tutustu Bodyswingin harjoitusohjelmaan ja valmennuksen esittelyyn :https://www.bodyswing.fi/post/käsiswingistä-bodyswingiin-valmennuksen-esittely
Bodyswing-opetusmetodi on kehitelty aikuisiällä golfin aloittaneelle!
Katso video:
Bodyswing-harjoitus-opetusmetodissa saavutetaan monta asiaa kerralla. Opit tekniikkaa, "poisopit" lihasmuististasi virhesuoritukset, saat liikkuvuutta, opit kehonhallintaa, kehotietoisuutta ja keskittymistä.
Kaikki tämä siirtyy mukanasi kentälle, ja nautit pelaamisesta entistä enemmän.
Tutustu myös harjoitevideoihin
ja muihin blogeihin
Katso tulevat Bodyswingkurssit
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV opettajasta.
Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.
Comments