top of page

Bodyswingin oppimisessa muutosprosessi on aina keskiössä! - ei tekniikan tietäminen

Päivitetty: 29. maalisk.

Green Card -kurssin vetäjiä ohjeistetaan antamaan ”eväät omatoimiseen ja kehittävään harjoitteluun”. Mitähän niillä eväillä konkreettisesti tarkoitetaan?

Teoriatietoa ja perusteita swingistä? Yksittäisiä mallinäyttöjä tekniikan yksityiskohdista?

Nämä voivat harrastuksen alkuvaiheessa riittää joillekin nuorille, tai hyvän liikunnallisen pohjan omaaville pelaajille swingin oppimiseen, mutta aikuisena golfin aloittanut ja jo jonkin aikaa, tai pitempään pelannut törmää lähes aina ensin vanhan poisoppimiseen ennen kuin uusi tekniikka alkaa toimimaan ja sisäistymään. Siinä prosessissa tarvitaan paljon muutakin kuin teorian ja yksityiskohtien tietämistä ja ulkopuolisen mallin ymmärtämistä.

Liikkeiden ja swingin liikesarjan oppiminen ja siihen liittyvä laadukas ja kehittävä harjoittelu on monitasoinen prosessi jossa suurinta roolia näyttelee muutosprosessi, vanhasta poisoppiminen, uusien mielikuvien luominen ja kehon motorisen kyvyn kehittäminen.


Kun kuuntelen valmennettavieni kommentteja, lähes kaikki kertovat kyllä tietävänsä teoriassa swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia. On katsottu erilaisia opetusvideoita, luettu tekniikkaan liittyviä ohjeita ja käyty monissa opetuksissa ja kursseilla.


Kerta toisensa jälkeen käy kuitenkin selväksi, että vaikka teoreettista tietoa ja kohtuullisen selkeää mielikuvaakin on , niin siitä huolimatta swing ei ole vaan muuttunut paremmaksi. Teorian tietäminen ja mahdollisesti joidenkin irrallisten yksittäisten kohtien harjoittelu ei ole johtanut swingin kehittymiseen ja pelaamisen parantumiseen.


Herää kysymys, onko pelaajalla sittenkään riittävästi tietoa Bodyswing-tekniikkaan liittyvästä  käytännön  harjoittelusta? Vai onko saatu opetus ollut liian teoriapainotteista, vaikeaselkoista ja pieniin asioihin keskittynyttä? Onko swingin keskeinen toimintaperiaate keskeisine ydintoimintoineen jäänyt hämäräksi ja vaikeaksi toteuttaa harjoittelussa?   


Onko opetettu swingin rakentamisen kehitysohjelma, jossa osa-alue kerrallaan edetään kohti toimivaa kokonaisuutta. Kehittelyn periaatteella: pienestä isoon, hitaasta nopeaan. 

Vanhasta poisoppiminen on isossa roolissa Bodyswingin opettelussa!


Uuden toiminnan oppiminen sisältää aina muutosprosessin, joka onnistuakseen tarvitsee opettelun metodin, oikeanlaisia kehitysharjoitteita, kehitysohjelman, ohjelmoitua harjoittelua ja virheiden poisoppimiseen soveltuvia erikoisharjoitteita.

Mallisuoritusten katselu hidastettuna ja vertailu omaan swingiin edistää huomattavasti uuden oppimista ja vanhasta poisoppimista.
Muistan hyvin ajan, jolloin itse opettelin swingiä. Katselin videoilta ja kuvista monien kilpapelaajien swingejä ja yritin imeä niistä vahvan ja selkeän mielikuvan, jota sitten toistin loputtomiin rangella. Joskus tunsin swinganneeni kuin itse mestari Fred Couples. Ainakin silloin, kun satuin osumaan palloon hyvin. No, totuus oli tietenkin useimmiten aivan muuta.

Illuusio omasta swingistä oli toteutuksessa ihan muuta kuin mitä mielessäni kuvittelin.


Videoanalyysi omasta swingistä oli armoton, mutta ehkä tärkein osa kehittymistäni ja swingin oikeaksi ja paremmaksi muokkaamista.

Täältä saat harjoitteluusi mielikuvia Harjoitteet, bodyswingin esittely ym.


Pitää nähdä oma swing videolta ja verrata sitä oikeaan malliin ja mielikuvaan!Mielikuva ja tietoisuus oikeasta on tärkeää, se on pohja tavoitteelliselle harjoittelulle ja päätökselle tavoitteesta. Se on kuitenkin vasta alkua kehitykselle, liikkeen hallinnan automatisoitumiselle ja todelliselle syväoppimiselle.


Tiedän hyvin omasta ja asiakkaideni kokemuksesta, kuinka vaikeaa on tuntea oma tekemisensä ja tietää, toimiiko keho oman mielikuvan mukaisesti. Pelkkä osuminen palloon ei välttämättä kerro totuutta siitä, onko swing oikeasti lajinomainen, oikea swing.
Monille on ollut valtava yllätys, kun videoinnissa näkyy jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä.

Videoinnissa näkyy usein jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä! Joskus iloisia yllätyksiä, joskus ei niin kovin mukavia. Mutta, lohdutukseksi voi todeta, että sellaista se on kaikessa urheilussa, kun oikean liikkeen toistomäärää ei ole vielä riittävästi tehty. Hermotus, kehon tuntemus ja sen sisäinen motoriikka ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi.


Mieli ja keho eivät vielä kohtaa - ajatusten ja tahtotilan vahvuudesta huolimatta.


Pitää myös tuntea miltä oikea suoritus tuntuu kehossa ja kehon osissa!


Miten tämän Bodyswing- harjoittelun sitten voisi ottaa haltuun?


Kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain ratkaisu on tulla yksityistunneille, tai Bodyswing- valmennuskursseille opettelemaan muutama keskeisin Bodyswing-tekniikkaharjoite ja kehitysohjelma sekä metodi miten niitä harjoitteita harjoitellaan.

Valmentajan kädestä pitäen avustuksella opit tärkeimmät ja keskeiset harjoitteet ja harjoittelun metodin ja näin saat harjoitteiden kriittisistä pisteistä varmasti oikean tuntuman ja opit nopeassa tahdissa Bodyswing-tekniikkaa.


Tunneilla näet myös videolta, miltä oma tekeminen näyttää. Valmentajan kanssa swing analysoidaan ja näet kehittymisesi, oikeat toiminnat ja myös kehityskohtasi ja poisopettelun aiheet ja kohdat.


Kun ydinharjoitteita tekee hyvällä keskittymisellä kontrolloidusti, välillä videoiden ja vertaillen hyvän pelaajan swingiin, on hyvän swingin oppiminen kohtuullisen nopealla aikataululla varmaa.

Harjoitteiden, kehitysohjelman ja opettelun metodin oppiminen on tie Bodyswingiin!


Katso video: Millä periaatteilla ja metodeilla Bodyswingiä valmennetaanJatkossa kun tietää, mitä pitää tehdä, voi liikettä vahvistaa kuivaharjoitellen ilman palloakin – vaikka peilin tai ikkunan edessä. Liikeradan vahvistaminen mielikuva- ja kuivaharjoittelulla vie haluttuun tavoitteeseen yhtä hyvin kuin rangella pallojen lyönti.


Laadukas valmennuksen jälkeinen omatoiminen harjoittelu on siis helppoa ja edullista.


Bodyswing-valmennuskurssit: https://www.bodyswing.fi/shop

Bodyswing-parivalmennus ja yksityisopetus: https://www.bodyswing.fi/valmennus


Terveisin,

Turkka Stenlund

Bodyswing valmentaja

PGA Pro, LO, GVTTurkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentaja yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfvalmennuksen lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV opettajasta


Katso vielä nämä tärkeät julkaisut ja videot:

18 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page