top of page

Opi oppimaan, opi harjoittelemaan- kehity pelaajana!

Päivitetty: 6. huhtik.

Green Card -kurssin vetäjiä ohjeistetaan antamaan ”eväät omatoimiseen ja kehittävään harjoitteluun”. Mitähän niillä eväillä konkreettisesti tarkoitetaan?

Teoriatietoa swingistä? Yksittäisiä mallinäyttöjä joistain tekniikan yksityiskohdista?

Omatoimiseen ja kehittävään harjoitteluun luvatut eväät ovat usein melko kevyet, joten lause lupaa ikävä kyllä enemmän kuin antaa.


Oikeiden liikkeiden ja swingin liikesarjan oppiminen ja siihen liittyvä laadukas ja kehittävä omatoiminen harjoittelu ei ole aivan niin yksinkertaista.

Golfpro Turkka Stenlund opastaa kurssilaista.
Saat pron avustuksella harjoitteiden kriittisistä pisteistä oikean tuntuman.

Hyvä alku motivoi, huono turhauttaa!


Varsinkin golfharrastuksen alussa oleville ajan ja henkilökohtaisen opetuksen riittämättömyys on surullista ja turhauttavaa, sillä juuri alussa hyvät eväät omatoimiseen harjoitteluun ovat tärkeimpiä, niin pelaamisen kuin kehittymisenkin kannalta. Hyvä alku vaikuttaa motivoivasti harrastuksen jatkamiseen ja siinä kehittymiseen.


Kun kuuntelen valmennettavieni kommentteja, lähes kaikki kertovat kyllä tietävänsä teoriassa swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia. On katsottu erilaisia opetusvideoita, luettu tekniikkaan liittyviä ohjeita ja käyty monissa opetuksissa ja kursseilla.


Kerta toisensa jälkeen käy kuitenkin selväksi, että vaikka teoreettista tietoa ja kohtuullisen selkeää mielikuvaakin on , niin siitä huolimatta swing ei ole vaan muuttunut paremmaksi. Teorian tietäminen ja joidenkin yksittäisten kohtien harjoittelu ei ole johtanut pelaamisen ja swingin kehittymiseen.


Herää kysymys, onko pelaajalla sittenkään riittävästi tietoa Bodyswing-tekniikkaan liittyvästä käytännön harjoittelusta?


Liikkeiden ja liikesarjojen oppiminen on monitasoinen projekti, jonka onnistumiseen tarvitaan paljon muutakin kuin asioiden teoreettista tietämistä ja tiedostamista.

Kun näkee ja matkii oikeita mallisuorituksia ja vertailee niitä omaan tekemiseensä, sekä oppii tuntemaan oikean liikkeen ja liikeradan omassa kehossa alkaa kehittyä taidoissaan nopeasti!
Muistan hyvin ajan, jolloin itse opettelin swingiä. Katselin videoilta ja kuvista monien kilpapelaajien swingejä ja yritin imeä niistä vahvan ja selkeän mielikuvan, jota sitten toistin loputtomiin rangella. Joskus tunsin swinganneeni kuin itse mestari Fred Couples. Ainakin silloin, kun satuin osumaan palloon hyvin. No, totuus oli tietenkin aivan muuta. Illuusio omasta swingistä oli toteutuksessa aivan jotain muuta kuin mitä kuvittelin.


Videoanalyysi oli armoton, mutta ehkä tärkein osa kehittymistäni ja swingin oikeaksi ja paremmaksi muokkaamista.

Täältä saat harjoitteluusi mielikuvia ( harjoitteet, bodyswingin esittely, edut ja hyödyt ja käsiswing VS bodyswing)Pitää nähdä oma swing videolta ja verrata sitä oikeaan mielikuvaan!Mielikuva ja tietoisuus oikeasta on tärkeää, se on pohja tavoitteelliselle harjoittelulle ja päätökselle tavoitteesta. Se on kuitenkin vasta alkua kehitykselle, liikkeen hallinnan automatisoitumiselle ja todelliselle syväoppimiselle.


Monille on ollut valtava yllätys, kun videoinnissa näkyy jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä.

Tiedän hyvin omasta ja asiakkaideni kokemuksesta, kuinka vaikeaa on tuntea oma tekemisensä ja tietää, toimiiko keho oman mielikuvan mukaisesti. Pelkkä osuminen palloon ei välttämättä kerro totuutta sitä, onko swing oikeasti lajinomainen, oikea swing.


Tämä kannattaa katsoa:https://www.bodyswing.fi/post/onko-mallioppiminen-sittenkin-avain-swingin-oppimiseenVideoinnissa näkyy usein jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä! Joskus iloisia yllätyksiä, joskus ei niin kovin mukavia.


Mutta, lohdutukseksi voi todeta, että sellaista se on kaikessa urheilussa, kun oikean liikkeen toistomäärää ei ole vielä riittävästi tehty. Hermotus, kehon tuntemus ja sen sisäinen motoriikka ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi. Mieli ja keho eivät vielä kohtaa - ajatusten ja tahtotilan vahvuudesta huolimatta.


Pitää myös tuntea miltä oikea suoritus tuntuu kehossa ja kehon osissa!
Opettele Bodyswing-harjoitteet- opit oppimaan ja kehityt pelaajana!


Miten tämän tekniikkaharjoittelun sitten voisi ottaa haltuun?


Kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain ratkaisu on tulla tunneille, klinikoille, tai Opi Bodyswing- kursseille opettelemaan muutama keskeisin Bodyswing-tekniikkaharjoite.


Valmentajan kädestä pitäen avustuksella saa harjoitteiden kriittisistä pisteistä varmasti oikean tuntuman. Tunneilla näkee myös videolta, miltä oma tekeminen näyttää. Valmentajan kanssa swing analysoidaan ja intensiivisessä ohjauksessa haetaan yhdessä tuntemus oikeasta suorituksesta.


Kun ydinharjoitteita tekee hyvällä keskittymisellä kontrolloidusti, välillä videoiden ja vertaillen hyvän pelaajan swingiin, on hyvän swingin oppiminen kohtuullisen nopealla aikataululla varmaa.

Harjoitteet opettelun, oppimisen ja kehittymisen keskiössä


Täältä saat harjoitteluusi mielikuvia /Katso Bodyswing- harjoitevideot ja tekniikan edut ja hyödyt


Jatkossa kun tietää, mitä pitää tehdä, voi liikettä vahvistaa kuivaharjoitellen ilman palloakin – vaikka peilin tai ikkunan edessä. Liikeradan vahvistaminen mielikuva- ja kuivaharjoittelulla vie haluttuun tavoitteeseen yhtä hyvin kuin rangella pallojen lyönti.


Laadukas valmennuksen jälkeinen omatoiminen harjoittelu on siis helppoa ja edullista.


Terveisin,

Turkka Stenlund

Bodyswing valmentaja

PGA Pro, LO, GVT


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentaja yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfvalmennuksen lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV opettajasta


Katso nämä tärkeät julkaisut ja videot:


https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin

https://www.bodyswing.fi/post/keskittymisen-merkitys-vanhan-poisoppimisessa-ja-uuden-oppimisessa

516 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page