top of page

Mikä Bodyswing-tekniikka on? Miksi Bodyswing on niin hyvä golfssa?

Törmään edelleen aina silloin tällöin kysymykseen, että mikäs tämä Bodyswing- tekniikka oikein on? Useimmat eivät ole kuulleet sanaa aiemmin.



Bodyswing-tekniikka ei ole ajatuksena suinkaan mikään uusi, koska kyseessä on golfin oikea ja virallinen lajitekniikka, jota myös ammattipelaajat käyttävät. Virallinen nimitys swing-tekniikalle on Body Release-tekniikka. Tätä vartalon tehokkaampaa käyttöä sana Bodyswing vain kuvaa hyvin.


Olen käyttänyt Bodyswing-nimeä aktiivisesti vuodesta 2015 ja vuonna 2020 se lopullisesti saatiin rekisteröityä Suomessa virallisesti meille.

Tämän lisäksi olen kehittänyt Bodyswingiin opetteluun - ja erityisesti käsilyönnin poisoppimiseen ja muutosprosessiin opetusmetodin, joka pitkälti kunnioittaa yleisen urheiluvalmennuksen ja liikkeen- liikunnanopetuksen perusperiaatteita ja tärkeitä pedagogisia linjauksia.


Valmentajan taustaa

Olen toiminut golfopettajan ja urheiluvalmentajan ammatissa lähes 40 vuotta. Sitä edelsi 4 vuoden koulutus liikunnanohjaajaksi ja liikunnanohjaajana toimiminen. Neljän eri urheilulajin valmentajatutkinnot, toimiminen urheiluvalmentajana, liikunnanopettajana, toimiupseerin tutkinto ja usean vuoden työskentely puolustusvoimissa liikuntakasvatusupseerina ja kouluttajana. Tulipa siinä sivussa kilpaurheiltuakin vuosikausia useassa urheilulajissa SM ja EM tasolla. Käytyäni golfliiton valmistavat koulutukset suoritin golfvalmentajan ammattitutkinnon GVT:n ja minut hyväksyttiin PGA:n täysjäseneksi. Koulutukset kattoivat hyvin sen tarpeen, jota tarvitsinkin eli golfin teoriatiedon, swingin perusteiden ja periaatteiden sekä tiettyjen lainalaisuuksien ymmärtämisen. Oli tärkeää saada tietää tärkeitä swingin yksityiskohtia ja verrata näiden kriittisten pisteiden, lainalaisuuksien ja periaatteiden toteutumista maailman huippupelaajilla.

Opetusmetodin synty, miksi opetan Bodyswingiä?

Päätin, että jotain konkreettista pitää tehdä golfin eteen. Jotain, millä on pysyvämpää merkitystä ja todellista vaikutusta aikuisten klubipelaajien kehitykseen.

Aloin suunnitella golfin opettamis- opettelumetodia ja harjoitusprosessin konseptia, joka perustuisi erityisesti swingliikkeen kokonaissuorituksen ja eritoten swingin tärkeän perusperiaatteen oppimiseen mahdollisimman selkeällä ja tehokkaalla tavalla.


Poistin lähes kokonaan bodyswingin oppimista vaikeuttavan teknis-teoriapainotteisen opetustavan, jossa opetetaan swingin teoriaa ja siihen liittyviä pieniä yksityiskohtia. Jossa metodissa opetetaan enemmän teoriassa golfia, kuin varsinaisesti puututaan sen käytännön oppimiseen ja harjoitteluun.


Pyrin pitämään kaiken sanallisen viestinnän ja näyttämisen hyvin ymmärrettävänä ja yksinkertaisena. Tavoitteena oli pitää myös kaikki liikkeet ja niiden kehittelyt selkeinä, huomioiden silti eri taito- ja lähtötasot, sekä mahdolliset liikerajoitukset.


Aloin siis toteuttamaan urheiluvalmennuksen ja liikkeen opettamisen pedagogisia ja valmennuksellisia perusperiaatteita.

Bodyswing-tekniikan valmennukselle selkeä tarve!

Innostustani tähän projektiin lisäsi tieto siitä, kuinka vähän todellista ymmärrystä tavallisilla pelaajilla itseasiassa on golfin oikeasta lajitekniikasta, Bodyswing-tekniikan käytännön suoritusperiaatteesta, sen lainalaisuuksista ja perusteista.


Joitakin irrallisia tekniikan yksityiskohtia saatettiin kyllä tietää, mutta varsinainen suorituksen ”iso kuva”, tärkein periaate ja bodyswingin toteutumiseen vaadittava -ja keskeinen biomekaniikka olivat hämärän peitossa. Lähes kaikki opetukseeni tulleet pelaajat siis toteuttivat käsilyönnin ideaa.



Oppilaiden kommenteissa on toistunut useasti kysymykset, miksei näitä periaatteita, perusteita ja lainalaisuuksia ole opetettu kyllin selkeästi jo alkeiskursseilla tai edes jatkokursseilla?


Kysehän on lajitekniikasta eli tekniikasta, joka on muotoutunut nimenomaan lajin vaatimuksiin, jotka edellyttävät niin tarkkuutta ja pituutta kuin suorituksen toistettavuutta ja vakautta.


Käsiswing on epävakaa ja tehoton!

Lapsi tai nuori oppii lajin kuin lajin yleensä helpommin kuin aikuinen ja se pätee myös golfswingiin. Tällöin swing opetetaan- ja opitaan pääosin mallioppimisen kautta automaattisesti oikea lajitekniikka eli vartalojohtoinen Bodyswing.


Kun aloittaa myöhemmin, suurin osa pelaajista omaksuu tai ajautuu käsiswingiin. Tällä tavalla toki voi alussa osua palloon yksinkertaisemmin ja helpommin, mutta valitettavasti käsiswing ei ole vakaa, tekniset lainalaisuudet täyttävä, eikä helppo toistaa samanlaisena, ja siksi pelaaminen alkaa monella hajota.


Vartaloon ei tule kiertoa ja downswingissä vartalo ei johda, on siis hyvin passivinen, paino jää taakse, ei tule painonsiirtoa ja vartalo kallistuu taakse. Alkaa tulla toppereita, jota helposti korjataan niiaamalla. Muodostuu tuplavirhe: koukkukädet ja niiaus. Myös olkapäät nousevat. Pahinta on, kun paino jää selkeästi taakse, jolloin ei voi saada enää hyvää, tarkkaa ja tehokasta osumaa.


Ikävintä tässä käsilyönnin toteuttamisessa on se, että sen sisältämät virheet tuppaavat pitkään tehtynä menemään lihasmuistiin, jolloin ongelmien poistaminen myöhemmin voi tulla hyvin haastavaksi.

Mutta onneksi käsiswingistä pääsee eroon, jos haluaa. Myös aikuisena. Sen olen todistanut useamman tuhannen oppilaan kanssa.



Bodyswing-golfvalmennusta myös senioreille!

Bodyswing-tekniikan oppimisessa ja opettamisessa käytetty metodi sopii kaikille aikuisille. Hyvin myös iäkkäämmille ja erityisesti naisille. Ainakin kun kuuntelee oppilaiden antamia palautteita. Äkkiseltään voisi kuvitella, että tekniikka, jota maailman huippupelaajat toteuttavat ei missään nimessä voisi soveltua perusaikuisille, saatikka senioreille. Ajatellaan, että Bodyswing on liian vaikeaa, liian fyysistä, tai jossa vaaditaan erittäin hyvää liikkuvuutta ja kehittynyttä kehon motorikkaa.


Bodyswing on hyötysuhteeltaan käsiswingiä huomattavasti parempi ja biomekaniikaltaan luonnollisempi eli keholle terveellisempi vaihtoehto.

Seniorit, tai joilla liikkuvuus on hieman heikentynyt, pystyvät hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon tekemään jo erinomaisen tarkkaa, tehokasta ja tarkempaa vartalojohtoista swingiä. Olen saanut todella paljon kiitosta, että olen kannustanut heitä parantamaan swingiään paremmaksi ja samalla terveellisemmäksi eli ikä ei ole este kehittymiselle.


Yhtenä lisähuomioina myös, että naisille Bodyswing tuntuu luontuvan hieman helpommin kuin miehille, sillä heillä perusliikkuvuus ja rytmitaju ovat yleensä parempia ja näistä on hyötyä oppimisessa.



Vielä yhteenvetona: Bodyswing-harjoittelussa ja siinä käytettävissä harjoitteissa motoriikka ja kehonhallinta paranevat selkeästi. Tulee enemmän hallittavuutta ja tarkkuutta swingiin sekä tietenkin myös pituutta lyönteihin. Liike on luonnollisempi ja tehokkaampi, mutta samalla terveellisempi.

Metodissa ei näperrellä tieteellisten teorioiden hypoteeseilla. Teoriat pidetään erillään käytännön tehtävistä. Asiat pidetään yksinkertaisina - "keep it simple" toimii aina paremmin! Tämä jos mikään nopeuttaa todellista käytännön oppimista ja oivaltamista.


Opettamisen peruskaava toimii


Peruskuvio liikunnan opetuksessa yleensä on:


Selkeä mielikuva suorituksesta, oma kokeilu, suorituksen vertaaminen mielikuvaan ja malliin (videoanalyysi), korjaukset, kädestä pitäen avustaminen, kehon liikkeen tunteminen, uusi kokeilu jne. Kun tätä kaavaa jatkaa useita kertoja, uuden oppimista syntyy kohtuullisen nopeaan tahtiin. Riippumatta kohderyhmästä. Tämä sama metodi toimii hyvin myös golfin swingopetuksessa. Tärkeää on myös harjoittelun ohjelmointi ja kokonaissuorituksen kehittelyssä käytettävät harjoitteet ja niiden harjoittelujärjestys. Metodissa joudutaan useinkin etenemään vanhan poisoppimisen ehdoilla.


Pitää olla pedagogista otetta eli oikeasti opettaa oppilasta oppimaan! Näin saadaan parempia golfareita, jotka osaavat paremmin ja alkavat itsekin ymmärtää, mistä omat virheet toisinaan johtuu ja voivat korjata niitä. PGA Pro Turkka Stenlund

www.bodyswing.fi


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.









20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page