top of page
proturkka

Ohjeita swingin omatoimiseen harjoitteluun ja parantamiseen!

Päivitetty: 6 päivää sitten

Tämä blogi on omistettu pelaajille jotka haluavat oppia Bodyswing-tekniikan, tai harkitsevat swing-tekniikkaansa muuttamista paremmaksi omatoimisesti.


Alkuun vähän faktatietoa; "Tarvitaan vähintään 10 000 toistoa tai pikemminkin tuntia samankaltaisia liikkeitä, jotta liike tai liikesarja juurtuu "pysyvästi" aivoissa sijaitsevaan "lihasmuistiin", joten uskaltaisin väittää, että vain hyvin harvalla pelaajista, jotka ovat aloittaneet golfin pelaamisen aikuisiällä, on selkäytimeen automatisoituneet swingin liikkeet"





Jos haluat muuttaa tai parantaa swingiäsi, sinun on tiedettävä, miltä tuntuu suorittaa se oikein


Kun kysyn oppilailtani mihin he keskittyvät tai mihin heitä on opetettu keskittymään eniten, heidän kommenttinsa ovat usein melko varautuneita ja jopa vältteleviä. Ymmärrän tietenkin, että tämä kysymys on hyvin henkilökohtainen ja voi olla kovin hämmentävä. Vaihtoehtoisesti keskittymisen kohteista on saatu niin paljon erilaisia ja sekaviakin ohjeita, että on vaikea tietää, miten niitä voisi sanallisesti kuvata.

Tai ehkä keskittymisen käsite on vain jäänyt yksinkertaisesti liian epätarkaksi, jotta siitä voisi puhua. 


Jotta voit parantaa lyöntitekniikkaasi, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miltä kehosi ja  sen osat tuntuvat ja toimivat swingin eri vaiheissa.

Yleisimmät keskittymiskohteet, joita kuulen oppilaideni kommenteista, ovat esimerkiksi seuraavat: katso palloa,  pidä pää paikallaan, pelaa palloa alaspäin, pidä käsi suorana- vasen käsi johtaa, paino molemmilla jalkaterillä, älä nosta kantapäätä, älä niiaa, tarkasta grippi jne.


Keskittymisen kohteet ovat siis kohdistuneet enemmän joihinkin, usein aika epämääräisiksi jääneisiin yksittäisiin pieniin kohtiin, kuin itse kehon, tai kehon osan liikkeeseen, miltä liike tuntuu kun pelataan eteenpäin ja loppuun asti, missä tuntuu kiristys ja paine, missä ja miltä tuntuu kun hartiat, lantio ja keskivartalo kiertyvät ja paino siirtyy eteenpäin



Ennen kuin alat keskittyä kehon tuntemuksiin, sinulla on tietenkin oltava selkeä käsitys siitä, miten tiettyjen kohtien pitäisi liikkeessä mennä. Kun on kyse uusien liikkeiden, toimintojen, asentojen ja asemien oppimisesta, pelkkä mielikuva siitä, miten asioiden pitäisi olla, tai mennä ei useinkaan aikuisina golfin aloittaneiden kohdalla riitä.


Tiedän, kuinka vaikeaa on palloa lyödessä keskittyä tuntemaan, meneekö taaksevienti oikein, tuleeko ranne- kyynärkulma oikein downswingissä, kiertyykö hartiat ja lantio riittävästi ennen osumaa, toimivatko käsi ja ranne oikein osumassa ja meneekö saatto oikealle saatto-radalle jne.


”Pidä katse pallossa, pidä pää paikallaan” on luultavasti kaikkein väärinymmärretyin ohje.

Tässä vaiheessa palaan yleisimpiin kohteisiin joihin useimpia oppilaita on aiemmin pyydetty keskittymään:


Katso palloa, pidä pää paikallaan, pidä kantapää maassa, pidä käsivarsi suorana, vasen käsi johtaa, pelaa alaspäin, saata kohteeseen, ole rentona. Nämä seikat ja asiat ovat kyllä periaatteessa oikeansuuntaisia. Niiden tunteminen ja niihin keskittyminen pitää vain oppia liikkeen aikana.


Ongelmana on vain usein se, että jos keskitymme liian paljon joihinkin yksittäisiin kohtiin, jää hyvin usein tärkeämmät asiat, kuten vartalon kiertoliike ja painonsiirto, ja loppuun asti pelaaminen tekemättä. 

Annan yhden esimerkin, ”Pidä katse pallossa, pidä pää paikallaan” on luultavasti kaikkein väärinymmärretyin ohje. Liiallinen keskittyminen pallon katsomiseen voi rajoittaa ja jopa pysäyttää koko suorituksen tärkeimmät tehtävät - vartalon kiertoliikkeet ja painonsiirron.  Parempi ohje olisi: Näe osuma kierron aikana,  tai näe osuma oikean olkapään päältä.


(Jos vartaloa ei ole kierretty ja avattu ennen osumaa, eivät myöskään käsivarret ja ranteet voi toimia kuten niiden tulisi toimia)


Näitä esimerkkejä vääriin tai väärinymmärrettyihin kohtiin löytyy lukuisia, muun muassa, pidä kantapää maassa, vasen käsi johtaa, tai saata kohteeseen. Nämä ovat aiheuttaneet erittäin paljon murheita ja hidastaneet paljon vartaloswingin oppimista.


Vaikka asiasta ei puhuta suoraan, mikäli näitä keskittymisen kohteita ei  osata opettaa, näyttää ja selittää ymmärrettävästi, eikä "nivouttaa" niitä kohtia swingin liikkeeseen,  ovat ne totuttaneet pelaajat oppimaan pikemminkin epävakaan "käsilyönnin", kuin huomattavasti vakaamman ja tarkemman vartaloswingin





Kun opetellaan vartaloswingiä, tavoitteena on tuntea oikeat yksityiskohdat liikkeessä ja sen aikana: 


  1. Tunne miltä ja missä tuntuu kun hartiat ja olkapäät avautuvat ja kiertyvät ennen osumaa (n. 30-40 astetta auki osumahetkellä) 

  2. Tunne miltä ja missä tuntuu kun lantio kiertyy eteenpäin kohti kohdetta ja avautuu ennen osumaa. (n. 50-60 astetta)

  3. Tunne miten ja missä asennossa  käsivarret, ranteet ja mailanpää kiertyvät  vasemmalle saatto-radalle heti osuman jälkeen. 

  4. Tunne miten paino siirtyy eteenpäin ja vasempaan jalan ulkosyrjälle -ja vasemman puolen lonkkaniveleen tulee  painetta osumahetkellä. 

  5. Tunne miltä ja missä  tuntuu  kun vartalon downswingin kierrossa pää pidetään paikallaan. 

  6. Tunne miltä  ja missä tuntuu kun osuman jälkeen kierrytään  vasemmalle saatto-kaarelle ja loppuasentoon. 

  7. Tunne  vartalon, hartioiden kiertoliikkeen  aiheuttaman vetovoiman välttyvän käsiin ja mailaan

  8. Tunne ranne- kyynärkulman alas ja eteenpäin veto ja mailan vapautuminen ja laukeaminen osumaan.

     



Kun alat opettelemaan jonkin kohdan tuntemista, harjoittele aluksi vain yhtä kohtaa kerrallaan. Esimerkiksi miltä ja missä tuntuu, kun käsivarret ja mailan pää kiertyvät  lyönti-radan vasemmalle puolelle osuman jälkeen, tai keskity missä tuntuu, kun hartiat, rintalasta on kiertynyt n. 30 astetta lyöntisuuntaan  osumahetkellä, tai hae tunnetta kun osumassa paino on vasemman jalan ulkosyrjällä ja lonkan päällä. Tarkista tekeminen vielä videolta.


Vielä loppuun, jos oikean liikkeen tunteminen tuntuu vaikealta, etsi sellainen valmentaja joka osaa, uskaltaa avustaa sinua kädestä pitäen. Tekniikan muuttamista on joskus aika vaikea oppia kirjoista ja videoista, vaikkakin niistä saa joskus hyviä ideoita ja mielikuvia.


Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, PO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  

ja muihin blogeihin  


Katso tulevat yksityisvalmennukset, Bodyswingkurssit ja klinikat



299 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page