top of page

Bodyswingissä mailaa swingataan vartalolla -käsilyönnissä käsillä!

Päivitetty: 4.5.

Bodyswingissä, joka on golfin varsinainen  lajitekniikka,  vartalonkierto tapahtuu ennen kun mailan pää osuu palloon. Lantio noin 60 astetta, hartiat noin 30-40 astetta avautuneet, tai kiertyneet lyöntisuuntaan nähden, paino noin 85% etujalan ja 15% takajalan varassa, ja kehon painopiste osuman etupuolella (r9-7) 


Kuvassa oppilaani vartalonasento välittömästi osumahetken jälkeen (maila r9) Huomaa kuinka paljon hän on kiertynyt vartalolla osumahetkellä. - Erittäin tehokasta ja selkeää toimintaa.


Tommy Feetwoodin asento ja asemat osumahetkellä (maila r5)


Käsivarret ja maila tulevat osumaan siis vartalon painonsiirtokierron jälkeen. Näin toimien mailaan vaikuttava voima ja nopeus välittyy vartalon kiertoliikkeestä sekä ranne- kyynärkulman itsenäisestä avautumisesta ja mailan vapautuksesta.


Vartalonkierto vetää käsivarret ja mailan osumaan!


Vartalon lyöntisuuntaan suuntautuva painonsiirtokierto  aiheuttaa keskipakovoiman joka aiheuttaa ranne- kyynärkulman automaattisen avautumisen ja mailan itsenäisen laukeamisen osumaan. Mikäli vartalonkiertoa on tehty riittävästi ennen osumahetkeä, myös  käsivarret ja ranteet toimivat oikein kun ne vain annetaan mennä kierron mukana, eikä niillä tehdä mitään. 


Vartalonkierto vetää käsivarret ja mailan osumaan. Jotta maila voisi vapautua tarkasti ja vauhdikkaasti lyöntisuuntaan, on vartalon kierryttävä ennen osumahetkeä riittävästi auki.

(30/60 astetta)



Alla olevista videoista saat lisää ymmärrystä miten ja miksi vartalolla swingataan mailaa





Blogini aiheet ovat yleensä saaneet inspiraationsa oppilaideni kommenteista ja kysymyksistä, eikä tämä blogi ole poikkeus. 


Monet pelaajat tulevat luokseni valmennukseen ja oppitunneille pelattuaan golfia vuosia, jotkut jopa vuosikymmeniä. Useimmilla heistä on ollut monia opettajia, ja he ovat osallistuneet lukuisille kursseille ja yksityistunneille. 


Opetustilanteissa törmään usein kommentteihin ja kysymyksiin; "Voiko tämä oikea swing olla todellakin näin yksinkertainen ja ymmärrettävä?" "Tässähän on paljon yhteistä tenniksen kämmenlyönnin ja ihan tavallisen heittoliikkeen kanssa?"  "Ei minulle koskaan ole opetettu, että vartalonkierron tehtävänä on vetää käsivarret ja maila osumaan, ja että käsivarret annetaan vain tulla kierron mukana, eikä niillä tehdä mitään, ja että ranne- kyynärkulman avautuminen ja mailan vapautus palloon tapahtuu aivan itsekseen, ja  että se tapahtuma tuottaa mailanpäälle nopeutta?" "Olen saanut swingistä täysin erilaisen käsityksen?"  


Katso videolta, miten maailman huippupelaaja Tommy Fleetwood kiertää vartaloaan osumassa. Seuraa erityisesti ennen osumaa tapahtuvaa, "alaspäin" kiertyvää keskivartalon oikeaa puolta.


Oikein toimiva vartalo mahdollistaa käsivarsien ja mailan oikean toiminnan!


Pohtimatta tai spekuloimatta sen enempää pelaajien aiemmin saatua opetusta tai sitä, onko oppilas ymmärtänyt saamaansa opetusta, rohkenen pitkän kokemuksen omaavana ja aikuispelaajien Bodyswing- valmennukseen erikoistuneena väittää, että tämän golfin varsinaisen lajitekniikan periaatteen ja pääidean opetus ei ole ihan ”putkeen” mennyt. Enkä nyt missään tapauksessa syytä, tai arvostele sitä, miten pelaajat ovat ymmärtäneet kuulemansa tai lukemansa. 


Miksi kokeneilla ja kohtuullisen paljon erilaista tietoa ja opetusta saaneilla pelaajilla on sitten usein niin erilainen käsitys swingin toimintaperiaatteesta? 


Olisiko mahdollista, että swingin opetus on kerännyt alleen niin valtavasti tutkimustietoa, teoreettisia malleja ja muuttujia, että tämä yksityiskohtien paljous ja oppiminen on himmentänyt näkemystä swingin todellisesta logiikasta ja pääajatuksesta?


Vai johtuuko ymmärryksen puute siitä, että  tavallisille klubipelaajille on yksinkertaisesti opetettu suorituksia, joiden avulla palloa saa lyötyä edes jonkin verran paremmin, eli on keskitytty enemmänkin niin sanotun käsilyönnin opettamiseen varsinaisen swing-tekniikan sijaan?


Oli miten oli, kaiken oppimisen ja ymmärryksen lähtökohtana on selkeä mielikuva kokonaisuudesta ja siihen liittyvistä keskeisistä ydinkohdista.  Tämän vuoksi opetus ei voi olla pienten irrallisten yksityiskohtien, teorian ja eri muuttujien esittelyä ja opettelua ennen kuin swingin pääperiaate ja idea on kohtuullisesti opittu ja ymmärretty.


Ranne-kyynärkulma ja maila vapautuvat jo ennen osumahetkeä. Jos vartalo on riittävästi kiertynyt- avautunut ennen osumahetkeä, käsivarret toimivat oikein ihan itsekseen, eikä niiden toimintaa tarvitse erikseen opetella.

Oppilaiden osumahetken pysäytyskuvia lyhyen raudan "painelyöntien" harjoituksista





Swingin oppiminen alkaa vartalon perusliikkeiden ja liikeratojen hallinnasta, ei teknisten yksityiskohtien miettimisestä ja hiomisesta.


Usein sanotaan, että lapset ja nuoret oppivat hyvän swingin helposti ja nopeasti. Kieltämättä usein on näin, mutta on kuitenkin hyvä tietää, että lapsia ja nuoria ei ohjeisteta ja opeteta samalla tavalla kuin aikuisina golfin aloittaneita klubipelaajia.


Heille ei kerrota kaikkea tutkimustietoa,  teoriaa ja pienten yksityiskohtien ja avainkohtien lukumäärää, paikkoja ja merkitystä. Heitä ei  laiteta miettimään ja kontrolloimaan monia asioita, vaan he oppivat hyvän swingin pääsääntöisesti katselemalla ja havainnoimalla, oikeilla ja hyvillä mielikuvilla ja  jäljittelemällä oman valmentajan, tai suosikkipelaajan suoritusta tai heidän ohjaamiaan harjoituksia. Eikä missään tapauksessa  oikean swingin nopeassa oppimisessa  ole kyse siitä, että he olisivat niin ylivertaisen lahjakkaita, notkeita ja liikkuvia. 


Siksi on hyvin vaikea ymmärtää, miksi samoja opetusmenetelmiä, liikkeenopetuksen- ja urheiluvalmennuksen perusperiaatteita, joita käytetään muun muassa lasten ja nuorten opettamiseen, ei yleisesti sovelleta pelaajiin, jotka ovat aloittaneet golfin pelaamisen aikuisiällä? 


Jos kerran oikean swingtekniikan oppimisessa on kyse ensisijaisesti vanhojen toimintatapojen muuttamisesta, erityisesti kokeneilla pelaajilla, mallinnuksellisten kykyjen ja kehon kiertoliikkeiden oppimisesta ja kehittämisestä, niin miksi ihmeessä opettaminen usein keskittyy sellaisten asioiden ja toimintojen opettamiseen, joista useimmat menevät automaattisesti aivan oikein, mikäli vartalontoiminta menee oikein.


Mikäli haluat oppia vartalon oikeaa toimintaa, ja bodyswing-tekniikan, katso linkistä klinikat, kurssit ja yksityisvalmennus: https://www.bodyswing.fi/shop


Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa


Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT




Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Katso kaikki Bodyswing- harjoitteet:  https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Opmerkingen


bottom of page