top of page

PITKÄT ja SUORAT lyönnit eivät ole sattuman kauppaa!

proturkka

Päivitetty: 5 päivää sitten

Green Card -kurssin vetäjiä ja golfopettajia ohjeistetaan antamaan ”eväät” omatoimiseen ja kehittävään harjoitteluun ja oikean swingtekniikan oppimiseen? Mitähän nämä eväät  konkreettisesti olivat? Teoriatietoa ja yksittäisiä mallinäyttöjä swingin yksityiskohdista? 



Nämä ”eväät”  voivat harrastuksen alkuvaiheessa riittää joillekin nuorille, tai hyvän liikunnallisen pohjan omaaville pelaajille swingin itsenäiseen oppimiseen, mutta totuus lienee, että aikuisena golfin aloittanut törmää lähes aina ensin muutosprosessiin ennen kuin uusi tekniikka alkaa toimimaan ja sisäistymään. Siinä prosessissa tarvitaan paljon muutakin kuin teorian ja pienten yksittäisten yksityiskohtien tietämistä ja ulkopuolisen mallin ymmärtämistä.

Bodyswingin oppiminen ja laadukas, kehittävä treenaaminen on monitasoinen prosessi, jonka ytimessä on muutos. Uusia mielikuvia täytyy luoda, kehoon ja sen osiin pitää tutustua, "kehotietoisuus" on tarpeellista ja jossa oman toiminnan näkeminen ja oikean mallin kanssa vertailu sekä kehityksen videokontrollointi on välttämätöntä  



Kun kuuntelen valmennettavieni kommentteja, lähes kaikki kertovat kyllä tietävänsä teoriassa swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia. On katsottu erilaisia opetusvideoita, luettu tekniikkaan liittyviä ohjeita ja käyty monissa opetuksissa ja kursseilla. 


Kerta toisensa jälkeen käy kuitenkin selväksi, että vaikka teoreettista tietoa ja kohtuullisen selkeää mielikuvaakin on , niin siitä huolimatta swing ei ole vaan muuttunut paremmaksi. Teorian tietäminen ja mahdollisesti  joidenkin irrallisten yksittäisten kohtien harjoittelu ei ole johtanut swingin todelliseen  kehittymiseen ja sitä kautta pelaamisen parantumiseen. 


Nousee väistämättä kysymys, ymmärtääkö pelaaja riittävästi Bodyswing-tekniikan kannalta oleellisten kehon toimintojen merkityksen? Miten ja miksi tiettyjen vartalotoimintojen pitäisi tapahtua, jotta swingistä tulisi suorempi ja pidemmät lyönnit mahdollistava Bodyswing eikä epävarma käsi-lyönti, tai onko hänellä selkeää kuvaa omasta swingistään? Tunteeko hän todella, mitä swingissä tapahtuu?


Vai onko  mahdollisesti keskitytty liiaksi pienten yksittäisten yksityiskohtien miettimiseen ja niiden harjoitteluun ja swingin keskeinen toimintaperiaate keskeisine ydintoimintoineen on jäänyt hämäräksi,  ja näin vaikeaksi löytää ja toteuttaa harjoittelussa?   Onko opetettu swingin rakentamisen kehitysohjelma, jossa osa-alue kerrallaan edetään kohti toimivaa kokonaisuutta. Kehittelyn periaatteella: pienestä isoon, hitaasta nopeaan.  


Vanhoista tavoista poisoppiminen on isossa roolissa Bodyswingin opettelussa!

Uuden toiminnan oppiminen sisältää aina muutosprosessin, joka onnistuakseen tarvitsee opettelun metodin, oikeanlaisia kehittelyharjoitteita, ohjelmoitua harjoittelua ja vanhojen virheiden poisoppimiseen soveltuvia erikoisharjoitteita.

Mallisuoritusten katselu hidastettuna ja vertailu omaan swingiin edistää huomattavasti uuden oppimista ja vanhasta poisoppimista. Fred "Boom, Boom" Couples näyttää mallia miten lantiota ja vartaloa kierretään ennen mailan osumista palloon.



Videoanalyysi omasta swingistä oli armoton, mutta ehkä tärkein osa kehittymistäni ja swingin oikeaksi ja paremmaksi muokkaamista.

Muistan vieläkin  kirkkaasti sen ajan, kun itse opettelin ja harjoittelin swingiä. Katselin videoita ja kuvia monen kilpailijan swingeistä ja yritin imeä niistä vahvan ja selkeän mielikuvan, jota sitten toistin loputtomiin rangella. Joskus tunsin lyöväni kuin mestari Fred Couples itse. Ainakin silloin, kun osuin palloon hyvin. No, totuus oli tietenkin useimmiten ihan muuta. Illuusio omasta swingistä oli käytännössä aivan toinen kuin mitä päässäni kuvittelin.,


Oma swing pitää nähdä videolta ja verrata sitä oikeaan malliin!



Mielikuva ja tietoisuus oikeasta on tärkeää, se on pohja tavoitteelliselle harjoittelulle ja päätökselle tavoitteesta. Se on kuitenkin vasta alkua kehitykselle, liikkeen hallinnan automatisoitumiselle ja todelliselle syväoppimiselle.


Tiedän hyvin omasta ja asiakkaideni kokemuksesta, kuinka vaikeaa on tuntea oma tekemisensä ja tietää, toimiiko keho oman mielikuvan mukaisesti. Pelkkä osuminen palloon ei välttämättä kerro totuutta siitä, onko swing oikeasti lajinomainen, oikea swing.



Monille on ollut valtava yllätys, kun videoinnissa näkyy jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä.

Videoinnissa näkyy usein jotain sellaista, mitä ikimaailmassa ei olisi kuvitellut tekevänsä! Joskus iloisia yllätyksiä, joskus ei niin kovin mukavia. Mutta, lohdutukseksi voi todeta, että sellaista se on kaikessa urheilussa, kun oikean liikkeen toistomäärää ei ole vielä riittävästi tehty. Hermotus, kehon tuntemus ja sen sisäinen motoriikka ei ole vielä kehittynyt tarpeeksi.

Mieli ja keho eivät vielä kohtaa - ajatusten ja tahtotilan vahvuudesta huolimatta.


Oikean suorituksen tunteminen on tärkeää!



Miten Bodyswing- tekniikan voisi oppia?


Kaikkein yksinkertaisin ja tehokkain ratkaisu on tulla yksityistunneille, tai Bodyswing- klinikoille opettelemaan muutama keskeisin Bodyswing-tekniikkaharjoite ja metodi miten niitä harjoitteita harjoitellaan.


Valmentajan opastamana opit tärkeimmät harjoitteet ja harjoittelutavan, jolloin harjoitteiden kriittiset kohdat tuntuvat varmasti oikeilta ja opit nopeasti Bodyswing-tekniikkaa. Tunnilla näet myös videolta, miltä oma suorituksesi näyttää. Valmentajan kanssa swingi analysoidaan ja näet kehityksesi, oikeat toimintatavat sekä kehityskohteesi ja asiat, joista pitää oppia pois.


Kun tiedät, mitä sinun tulee tehdä, voit vahvistaa liikettä kuivaharjoituksella ilman palloa – vaikka peilin tai ikkunan edessä. Liikeradan vahvistaminen mielikuvaharjoittelulla ja kuivaharjoituksella vie tavoitteeseesi yhtä hyvin kuin rangella pallojen lyöminen. Laadukas valmennuksen jälkeinen omatoiminen harjoittelu on siis helppoa ja edullista.


Katso Bodyswing-klinikat, kurssit ja yksitysopetus: https://www.bodyswing.fi/shop



Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa


Terveisin,

Turkka Stenlund

Bodyswing valmentaja

PGA Pro, LO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentaja yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfvalmennuksen lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.Lisää tietoa ja tarkempi CV  opettajasta


Katso vielä nämä tärkeät julkaisut ja videot:

 
 
 

Comments


bottom of page